Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Halálos baleset! Hat éves kisfiú halt meg, mert kizuhant egy autóból az M1-esen - videó
Mindenegyben Blog - 2023. július 01. (szombat), 09:46

Halálos baleset! Hat éves kisfiú halt meg, mert kizuhant egy autóból az M1-esen - videó (3. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2023 júl 01

A fizikát nem lehet kijátszani

Hirdetés
[ ]

A rendőrség tapasztalatai szerint a kisebb településeken élők gyakran nem kötik be a biztonsági övet, ha helyben közlekednek, mert ismerik az utcákat, és csak az iskolába vagy a nagymamához mennek, három utcával arrébb.

– Ez a gyakorlat azonban helytelen, hiszen nincs különbség a kisebb településeken és a nagyvárosokban bekövetkező balesetek hatásai között, a fizika mindenhol működik.

– Éppen ezért mindig kapcsoljuk be az övet, még akkor is, ha csak pár száz métert megyünk. A jogszabály is kimondja, hogy a közlekedő jármű vezetőjének és utasainak használni kell a biztonsági övet és a gyermekbiztonsági rendszert – magyarázta Szabó Ferenc.

– Az elmúlt években egyébként nőtt az övhasználati arány, de még mindig sokan nem kötik be magukat. Habár úgy gondolom, korábban menőnek, divatosnak számított, ha valaki nem használta az övet, ma már azonban inkább az az elfogadott, ha bekötjük magunkat.

Úttörő szerepük volt a svédeknek

– Amerikában a második világháború után felgyorsult a gazdaság, az ipar, egyre nagyobbak és gyorsabbak lettek az autók, a szellemiségre pedig a szabadság volt jellemző. Így elutasították azt a kötöttség érzését, amit a biztonsági öv jelentett volna – mondta Szabó Ferenc.

– A biztonsági öv használata az 1940-es, 1950-es években fogalmazódott meg Amerikában, ahol először kétpontos övet fejlesztettek ki. A svédországi Volvo-gyár volt azonban az első, amely az 1959-ben szériában gyártott járműveibe hárompontos biztonsági övet szerelt.

– Nagyon lassan terjedt el viszont az alkalmazása, amit csak az 1968. évi Bécsi Egyezmény segített elő. Ennek köszönhetően 1971-től már minden újonnan forgalomba helyezett járműbe szereltek biztonsági övet, használata azonban még csak ajánlott volt.

– A világon elsőként Ausztráliában tették kötelezővé 1971-ben, hazánkban ez csak 1976-ban következett be, az akkori új KRESZ bevezetésével.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon

Nézd meg a cikkhez tartozó galériát is:

Lapozási lehetőség a képek alatt, illetve a képre történő egérkattintással és balra-jobbra húzással lehetséges.

Hirdetés
Hirdetés