MindenegybenBlog

Ha vasárnapig nem csinálja meg ezt, 5 milliós bírságra számoljon, mindenki aki magánházban él!

A hatóságok július elsejétől megkezdik a parlagfüves területek felderítését. Kaszáljon, hogy elkerülje a bírságot!

Bimbódzik a parlagfű, itt az allergiaszezon! Idén a hidegebb tavaszi időjárás miatt később, áprilisban indult meg a gyom csírázása, mégis egy héten belül már szóródhat a virágpor. Hazánkban minden ötödik ember parlagfű-allergiától szenved, ez az első számú allergizáló Magyarországon.

 A Borsonline.hu-n számtalan olvasónk vallott arról, hogy bizony föl sem ismerik  a gyomnövényt. Ha ön is  így van ezzel, akkor jobb, ha lekaszál minden  ismeretlen növényt a telkén

A Borsonline.hu-n számtalan olvasónk vallott arról, hogy bizony föl sem ismerik a gyomnövényt. Ha ön is így van ezzel, akkor jobb, ha lekaszál minden ismeretlen növényt a telkén © Bors

Pontos számokat azért nehéz mondani, mert sokan ki sem vizsgáltatják a panaszaikat. Az agresszív nö­vény nemcsak egészségi problémákat okoz, hanem gazdaságiakat is, mivel elnyomja a kultúrnövényeket, és „eleszi” a tápanyag- és vízkészletet. Ezért is figyeli a hatóság évről évre, hogy a telektulajdonosok mindent megtettek-e azért, hogy ne szaporodjon tovább.

Honnan jött?

A növény eredetileg Amerikából érkezett gabonával keveredve, de már egész Európában elterjedt. Hazánkban nagy területeken találkozhatunk vele, pár éve a rendszeres irtás ellenére is mintegy 700 ezer hektár erősen fertőzött volt.

Októberig ellenőriznek

Vasárnaptól az ország minden pontján ellenôrzést tartanak a hivatalos szervek, amelyek illetékesei gyakran repülôrôl és helikopterrôl mérik fel a terepet parlagfû után kutatva.

[LAPOZAS]

Tavaly a nemtörődömség miatt 243 eljárást voltak kénytelenek indítani, amely összesen 4,8 millió forintot jelentett a gondatlanoknak. Ha valakinek ezzel a gyomnövénnyel van tele a telke, akkor a hatósági eljárás mellett számíthat büntetésre is. Ennek mértéke 15 ezer forinttól akár 5 millióig is terjedhet területtől és fertőzöttségtől függően.

 A növény Amerikából érkezett gabonával keveredve

A növény Amerikából érkezett gabonával keveredve © MTI

Természetesen a növényt is el kell tüntetnie. Nem elég egyszer lekaszálni a gyomot, az első fagyok beálltáig, tehát legalább októberig gondoskodni kell arról, hogy a növény ne tudjon virágba borulni, tehát szaporodni se.

Szénanáthát okoz

Az allergia csoportján belül a pollenek okozta orr- és szemviszketést, valamint orrfolyást és -dugulást hívjuk szénanáthának. Ezeket a tüneteket elsősorban a levegőben lebegő virágporok, pollenek és gombaspórák okozzák. Ha önnek viszket az orra, a szeme, duzzadt a nyálkahártyája, náthásnak érzi magát, tüsszög, akkor valószínûleg szénanáthával van dolga.

 Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus, a Magyar Allergia Szövetség elnöke

Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus, a Magyar Allergia Szövetség elnöke © MTI

– A legrosszabb, ha az éjszakai nehézlégzés átmegy asztmába. Emellett fulladás, köhögés is lehet a parlagfű okozta panasz, ami már az alsó légutak tünete – árulta el Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus.

Jelentse be!

Vasárnaptól már ön is felhívhatja a hatóságok figyelmét az elhanyagolt területekre az úgynevezett Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül, ami az interneten a https://pbr.nebih. gov.hu/ oldalon bárki számára elérhető.

2018-06-26 14:39:23 - Mindenegyben Blog