MindenegybenBlog

Gyurta Dániel a Magyar Olimpiai Akadémia új elnöke

Gyurta Dániel lett a Magyar Olimpiai Akadémia új elnöke

Gyurta Dániel, olimpiai bajnok úszó, újabb rangos sportvezetői megbízatást kapott, miután a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) bejelentette, hogy ő lett a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) új elnöke. A pozíció átvétele fontos mérföldkő Gyurta számára, aki hosszú évek óta aktív szerepet vállal a magyar sportélet vezetésében is. A MOA eddigi főtitkára, Győr Béla, továbbra is megőrzi tisztségét, miután megerősítették pozícióját az új elnökség első ülésén.

Az ülés során több fontos személyi döntés is született. A Budapesti Olimpia Bizottság új vezetője Bényi Szabolcs lett, míg a fair play bizottságot továbbra is a neves olimpikon és sportszakember, Kamuti Jenő vezeti. A MOB gazdasági bizottságának élére Szalay Ferencet választották, a jogi bizottságot pedig Mészáros János irányítja. Bodnár András lett a Mező Ferenc sportbizottság elnöke, míg dr. Tállay András vezeti az orvosi bizottságot. Sós Csaba kapta a sportszakmai és sporttudományos bizottság irányítását, ezzel tovább erősítve a magyar sport tudományos alapú fejlesztését.

Az ülésen fontos strukturális változásokról is döntöttek: a hagyományőrző bizottságot megszüntették, mivel annak feladatai átfedésben voltak a Mező Ferenc sportbizottságéval és részben a Magyar Olimpiai Akadémiáéval is. A média- és esélyegyenlőségi bizottságok összetételéről egy későbbi ülésen születik majd döntés.

Új sportág a 2028-as Los Angeles-i olimpián

Az ülés során a MOB bejelentette, hogy a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjában új sportág is helyet kapott: az amerikai futball. Ez a lépés nagy előrelépést jelent a sportág számára, amely eddig kevésbé volt elismert olimpiai szinten. Ennek következtében a Magyar Amerikai Futball Szövetség delegáltja mostantól jogosult részt venni a MOB közgyűlésén. Fábián László, a MOB főtitkára hangsúlyozta, hogy a sportág hivatalos olimpiai szereplése miatt a delegálás különösen fontos ebben az időszakban.

Gyurta Dániel kinevezése, valamint a szervezeteken belüli személyi döntések megerősítik a Magyar Olimpiai Akadémia és a MOB elkötelezettségét a sportágak és sportolók támogatása mellett, biztosítva ezzel a magyar olimpiai mozgalom fejlődését és jövőbeli sikereit.

2024-10-13 18:30:11 - Mindenegyben Blog