MindenegybenBlog

Győzike is kap a művészeknek járó szociális támogatásból..Csepp a tengerbe

Győzike is kap a művészeknek járó szociális támogatásból..Csepp a tengerbe

Nem először ugranak egymásnak a hazai zenészek, most azonban a közönséget is megosztotta a dolog. A koncertek nélkül maradt zenészek szociális támogatást kapnak. Ami sokaknak nem tetszik, hiszen eközben a "kisembereknek" már lassan ennivalóra sem telik.

Maga Orbán Viktor jelentette be korábban, hogy megsegítik a zenészeket, akiknek a tavasz és a nyár a főszezon a koncertek miatt, és ettől a bevételi forrástól elestek az elmúlt hónapokban. Mivel a hazai fesztiválok augusztus 15-ig biztosan elmaradnak, így ez is nagy veszteség a zenészeknek.

Ez még érthető is lenne, ám sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon miért nem tartalékoltak azokból az időkből, amikor futott a szekér. Valószínűleg az elmúlt években a neves, és sokat foglalkoztatott zenészek, humoristák, színészek nem annyit kerestek, mint a gyári munkások, vagy a betegápolók, turizmusban dolgozók.

A zenészek többféle támogatást is igényelhettek, az egyikre az Artisjusnál kellett pályázni, ennek összege bruttó 160 ezer forint.

Ez a rendkívüli pályázati felhívás kizárólag a könnyűzenei szerzőknek szól, akik jelentős bevételkiesést szenvednek el a koronavírus miatt – szerepel az Artisjus honlapján a felhívás. A támogatottak között szerepel rengeteg befutott, sokat játszott, gyakran foglalkoztatott előadó.

Az Artisjus-nál közel 700-an pályáztak, közülük 400-an nyerték el a támogatást.

Az nem volt szempont a bírálásnál, hogy a bevételkiesés mellett ki mekkora megtakarítással rendelkezik. Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület szerint egy ilyen pályázatban ezt nem lehet bekérni adatként, mert „ehhez semmi közük” - írja a 24. hu

[LAPOZAS]

Támogatást kapott többek között Csík János (Csík Zenekar), Dolák-Saly Róbert, Galambos Dorina, Gerendás Péter, Heincz Gábor, Kállay-Saunders András, Kecskés Tibor (Kefír), Köteles Leander, Lang Györgyi, Mester Tamás, Mező Misi, Náksi Attila, Pély Barna, Polgár Odett, Rizner Dénes (Deniz), Takáts Tamás, Terecskei Rita, Tolvai Reni, Varga Líviusz (Quimby) vagy Zságer Balázs (Zagar).

Az egyik legérdekesebb Czutor Zoltán a listán, aki 2011 óta maga is a támogatást elbíráló Artisjusnál dolgozik.

Az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda) is hirdetett pályázatot, amire színészek, zenészek, humoristák is jelentkeztek. Mindössze 4 olyan előadást kellett megnevezni, ami a vírus miatt maradt el. A rendkívüli támogatás összege 70-120 ezer forint között mozog.

Néhány érdekes adat listáról. Ifj. Gáspár (adóügyekbe keveredett) Győző havi 112 ezer forintot kap, talán ez váltotta ki a legnagyobb vihart a kommentelők között.

Havi 88 ezer forintot kap Falusi Mariann, Ihos József, MC Hawer, Nyertes Zsuzsa, Pokorny Lia, Rekop György és Somogyi András.

Havi 96 ezer forintra jogosult Eke Angéla, Kamarás Iván, Kálloy Molnár Péter, Laár András, LL Junior, Xantus Barbara, Brunner Márta, Fonyó Barbara, Haumann Petra.72 ezer forintot kap havonta. R. Kárpáti Péter, Terecskei Rita, Törőcsik Franciska, Peter Sramek, Erdélyi Tímea, Vásáry André, Kocsis Tibor vagy Muri Enikő.40 ezer forintot kap: Abebe Dániel (Bebe).

2020-05-09 10:01:36 - Mindenegyben Blog