MindenegybenBlog

Gömbvillám óriási pusztítást okozott a Magyarországon - videó

Kettévágott Kéményt és Izzó Tetőt Okozott egy Gömbvillám Ravazdon

Különleges jelenség, egy gömbvillám pusztított két hete Ravazdon, Győr-Moson-Sopron megyében, amely egy kéményt kettévágott és izzítani kezdte a tetőt. 

„Azonnal kifutottunk, ezért kettévágta a kéményt, és izzani kezdett a tetőn. A szomszéd is kint volt, ő mondta, hogy egy kosárlabda méretű sárgás gömböt látott, amely mozgott, egyre zsugorodott” – mesélte a tulajdonos

A férfi elmondása szerint először kerti slaggal próbálta hűteni az izzó tetőt, majd a tűzoltók is megérkeztek segítségre, de így is hatalmas károkat szenvedtek el: „Több millió forintos a kárunk. A villám szétvágott mindent: tévét, laptopot, hűtőt és tavaly kicserélt gázkazánt. A biztosítóval már felvettük a kapcsolatot” – tette hozzá.

Pártai Lucia, az Eumet vezető meteorológusa elmondta, hogy a gömbvillám nagyon ritka és különleges jelenség. „A szakemberek a mai napig kutatják, de nagyon nehéz laboratóriumi körülmények között előállítható. Eddig csak Nikola Tesla tudta bizonyítottan előidézni.”

A gömbvillám vélhetően elektromos jelenség, amely fénylő, változatos alakú, de általában gömbszerű, lassú mozgású és hosszabb életű, mint a többi villám. Egyes elméletek szerint a földbe csapó villámokból alakul ki – mondta

Aznap Magyarországon 139 ezer villámot mértek az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei

2024-07-02 14:56:36 - Mindenegyben Blog