MindenegybenBlog

Fontos!Ezeket a dolgokat tudnod kell, ha nyugdíjasként vissza szoktad váltani az 50 Ft-os palackokat!

Ha nyugdíjas vagy, és gyakran visszaváltod az italos palackokat, van néhány fontos információ, amit érdemes tudnod. 2024. január 1-jétől szinte minden 0,1 és 3 liter közötti térfogatú műanyag, fém, vagy üveg palackra kötelező visszaváltási díjat vezetnek be. Ez azt jelenti, hogy a palackok vásárlásakor egy betétdíjat is fizetsz, amit visszakapsz, ha a palackot visszaviszed egy gyűjtőpontba.

Ezek a palackok kétfélék lehetnek: többutasak, amelyeket újratöltenek a gyártónál, vagy egyutasak, amelyek egyszer használatosak, és a gyűjtés után újrahasznosításra kerülnek. Az újrahasznosított anyagokból új palackok készülnek, ami hozzájárul a körforgásos gazdasághoz és a hulladék csökkentéséhez.

Mely termékek válthatók vissza?

  • január 1-től forgalomba kerülő, 0,1 és 3 liter közötti térfogatú italos palackokra vonatkozik a visszaváltási rendszer. Ezek a palackok lehetnek műanyagból, fémből vagy üvegből, és mindegyik egyedi logóval van ellátva, amely jelzi, hogy betétdíjas termékekről van szó. A korábban forgalomba hozott termékekre nem vonatkozik a kötelező visszaváltás, de a logóval ellátott új palackok mind visszaválthatóvá válnak.
  • Miért fontos a visszaváltás?

    A visszaváltott palackok nagy része újrahasznosításra kerül, ami jelentős mértékben hozzájárul a környezetvédelemhez. Az így visszagyűjtött alapanyagok lehetőséget nyújtanak új termékek gyártására, csökkentve az új nyersanyagok kitermelésének szükségességét. Az újrahasznosítás támogatja a körforgásos gazdaságot, amelynek célja, hogy a hulladék mennyiségét minimalizálja és az alapanyagokat újra felhasználja.

    Mire figyelj a visszaváltáskor?

    Fontos, hogy a palackok épek és tiszták legyenek, hiszen az automata csak így tudja beolvasni a vonalkódot. Ne nyomd össze a palackokat, mert ez megakadályozhatja az automatikus azonosítást. A rendszer biztosítja, hogy az egyszeri használatú palackokat is újrahasznosítsák, ezzel is csökkentve a hulladékképződést.

    Összegzés: A DRS rendszer célja, hogy a palackokat és egyéb italos csomagolásokat ne hulladékként kezeljük, hanem egy hasznos alapanyagként, amelyet újrahasznosíthatunk. Ezzel nemcsak a környezetet védjük, hanem pénzt is spórolhatunk, hiszen a betétdíjat visszakapjuk a palack visszaváltásakor.

    Mit jelent az, hogy DRS?

    A DRS, azaz Deposit Return System (betétdíjas rendszer) egy fenntarthatósági mechanizmus, amely a körforgásos gazdaság egyik kulcselemét jelenti. Célja, hogy a hulladék minimalizálása mellett a csomagolóanyagok újrafeldolgozását segítse elő. A rendszer ösztönzi a fogyasztókat arra, hogy a használt italos palackokat visszaváltsák, ezzel is csökkentve a környezetterhelést.

    Hogyan működik a DRS?

    Amikor egy terméket, például egy palackos üdítőt vásárolsz, a vételáron felül betétdíjat is fizetsz, amely tipikusan 50 Ft. Ezt az összeget akkor kaphatod vissza, ha a palackot egy automata segítségével visszaváltod. Az automata felismeri a termék formáját, súlyát, és vonalkódját, majd a visszaváltás során kinyomtat egy utalványt, amelyet készpénzre vagy vásárláskor levonható összegre válthatsz be. Banki utalás is kérhető az REpont applikáción keresztül.

     

    2024-09-22 06:34:02 - Mindenegyben Blog