MindenegybenBlog

Figyelem!Figyelmeztetést adott ki a NASA: Óriási napkitörés történt, a keletkező napszél hamarosan eléri a Földet

A Nap aktivitása jelenleg rendkívül erős, és a legutóbbi, délután bekövetkezett napkitörés értéke az X9.05-ös skálán a legnagyobb ilyen eseménynek számít az elmúlt hét évben. A SpaceWeatherLive szerint a várakozások alapján a Kp-index péntek hajnalban és este akár 7-es értéket is elérhet, amely már elegendő ahhoz, hogy Magyarországon is megjelenjen a sarki fény.

A napkitörések, különösen a nagy intenzitású események, mint amilyeneket az elmúlt napokban is észleltek, számos hatással lehetnek a Földre és az emberekre, ezek közül néhány negatív következménnyel járhat.

  • Egészségügyi hatások: Bár a napkitörések által kibocsátott sugárzás nagy része nem ér el bennünket a Föld mágneses mezeje miatt, a légkör felső rétegeiben és az űrben utazó emberek (például repülőgépen) nagyobb dózisú sugárzásnak lehetnek kitéve. Különösen az északi és déli sarkok közelében repülők számára jelenthet veszélyt, hiszen a sugárzás ezekben a régiókban erősebb lehet. Az űrhajósok is veszélyeztetettek a napkitörések alatt.
  • Technológiai hatások: A napkitörések által kibocsátott elektromágneses hullámok zavarhatják a műholdas kommunikációt, GPS-rendszereket, és elektromos hálózatokat. Ez különösen veszélyes lehet az energiaellátó rendszerekre, amelyek érzékenyek az ilyen típusú zavarokra. Nagy erejű napkitörések elektromos hálózatokat is tönkretehetnek, ami áramkimaradásokhoz vezethet.
  • Emberi biológiai hatások: Bár egyértelmű tudományos bizonyíték kevés van, egyes elméletek szerint a napkitörések befolyásolhatják az emberi biológiai ritmust, alvást, és érzelmi állapotot. Néhány tanulmány szerint a geomágneses viharok idején nőhet a fejfájásos, fáradtságos, szorongásos panaszok száma, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata is emelkedhet.
  • Navigációs rendszerek zavarai: A napkitörések zavarhatják a repülőgépek és hajók navigációs rendszereit, ami különösen veszélyes lehet a légiközlekedésre nézve, főként az Északi- és Déli-sark körüli területeken, ahol a föld mágneses mezője gyengébb.
  • Összességében a napkitörések szépséges jelenségek, például a sarki fények kialakulása, de emellett jelentős negatív hatásokat is gyakorolhatnak a Földre és az emberi civilizációra.

    Sarki fény:

    Bár ma este a felhők miatt szinte semmi esély nincs arra, hogy lássuk a jelenséget, péntek este már javulhatnak a kilátások. A felhőzet várhatóan felszakadozik a Dunántúlon, valamint a középső és déli területeken, így tiszta égbolt esetén megfigyelhetjük a sarki fényt.

    A sarki fény a csütörtökről péntekre virradó éjszaka, illetve a péntekről szombatra virradó éjjel is feltűnhet. Ez az egyedülálló égi jelenség lenyűgöző látványt ígér, feltéve, hogy az időjárás is kedvezően alakul. Érdemes tehát péntek este figyelni az eget, különösen azokon a területeken, ahol az előrejelzések szerint felszakadozik a felhőzet.

    Ne hagyjuk ki ezt a ritka lehetőséget, hiszen Magyarországon ritkán látható ilyen erős sarki fény, és a következő napokban valószínűleg felejthetetlen látványban lehet részünk!

     

    2024-10-16 17:04:58 - Mindenegyben Blog