MindenegybenBlog

Ezt a 15 növényt kötelező ősszel metszeni – Így készítsd fel kerted a télre

Ezt a 15 növényt kötelező ősszel metszeni – Így készítsd fel kerted a télre

Az őszi metszés fontos lépés a kertészkedésben, hiszen ilyenkor készítjük fel növényeinket a hidegebb hónapokra. Bizonyos magyarországi növények esetében elengedhetetlen, hogy időben és megfelelően végezzük el a metszést, hiszen ez javítja a növények egészségét, termőképességét, és esztétikailag is rendezettebbé teszi a kertet.

Íme 15 növény, amit kötelező ősszel metszeni:

1. Rózsa (Rosa spp.)

Az egyik legismertebb és legkedveltebb dísznövény, amelyet mindenképpen ajánlott ősszel megmetszeni. A metszés során a rózsák elhalt, sérült vagy túl hosszúra nőtt ágainak eltávolítása segíti a tavaszi erőteljes növekedést és a gazdagabb virágzást.

2. Orgona (Syringa vulgaris)

Az orgona esetében az elvirágzott virágzatokat és a régi, elszáradt ágakat kell levágni, hogy megújuljon, és szép, dús lombot hozzon a következő évben. A metszés segít abban is, hogy az orgona ne váljon túl sűrűvé és rendezetlenné.

3. Levendula (Lavandula angustifolia)

A levendulát ősszel ajánlott visszavágni, hogy megőrizze szép, bokros formáját, és ne váljon túlzottan fásodóvá. A metszés során érdemes a virágzó hajtásokat eltávolítani, hogy tavasszal újra gazdagon virágozzon.

4. Hortenzia (Hydrangea spp.)

Az őszi metszés különösen fontos a hortenziánál, hogy megszabaduljon az elhalt virágoktól és hajtásoktól. A virágzási szezon után az elszáradt részek eltávolítása segíti az új rügyek fejlődését, amelyek tavasszal erőteljesen hajtanak majd.

5. Bodzafa (Sambucus nigra)

A bodza rendszeres metszést igényel, különösen ősszel, hogy megőrizze egészséges növekedését. A metszés során a régi, gyenge vagy túl sűrű ágakat távolítsuk el, hogy a következő évben bőven teremjen.

6. Mogyoró (Corylus avellana)

Az őszi metszés segíti a mogyoróbokor egészséges növekedését és a termésmennyiség növelését. Az elöregedett vagy elhalt ágak eltávolítása után a növény erősebb, fiatal hajtásokat hoz.

7. Ribizli (Ribes spp.)

A ribizlibokrokat is ajánlott ősszel metszeni, különösen az elöregedett vagy terméketlen ágakat. Ezzel segítjük a bokor friss hajtásainak növekedését, amelyek a következő évben bőséges termést hoznak.

8. Birsalma (Cydonia oblonga)

Az ősz a legjobb időszak a birsalma metszésére. A beteg vagy elhalt ágak eltávolítása mellett a túl sűrűn álló hajtásokat is ritkítani kell, hogy a fény és a levegő jobban átjárja a fát, ezzel növelve a termőképességét.

9. Galagonya (Crataegus monogyna)

A galagonyát ősszel ajánlott megmetszeni, hogy megőrizzük formáját és egészségét. A túl hosszúra nyúlt hajtások levágása és a sűrű ágak ritkítása segíti a következő évi virágzást és termést.

10. Szőlő (Vitis vinifera)

A szőlő metszése alapvető feladat a bőséges termés érdekében. Ősszel érdemes visszavágni a termő hajtásokat, hogy a következő évben jobban koncentrálódjon a növény energiája, és gazdagabb szőlőfürtöket hozzon.

11. Cserjés pimpó (Potentilla fruticosa)

Ez a díszcserje egész évben virágzik, de az őszi metszés különösen fontos. A levágott virágok és hajtások eltávolítása segíti a cserje friss, erőteljes növekedését, és megőrzi szép, kompakt formáját.

12. Cserszömörce (Cotinus coggygria)

A cserszömörce őszi metszése szükséges ahhoz, hogy a növény ne váljon túlzottan fásodóvá és rendezetlenné. Az elöregedett és száraz ágak eltávolítása mellett érdemes visszavágni a fiatal hajtásokat is, hogy a növény tavasszal dúsabb lombot hozzon.

13. Somfa (Cornus spp.)

A somfa őszi metszése segít, hogy a növény megtartsa szép, bokros formáját, és a következő évben bőségesen virágozzon. Az elhalt ágak eltávolítása mellett érdemes ritkítani a sűrű hajtásokat is.

14. Borbolya (Berberis spp.)

A borbolya őszi metszése szükséges ahhoz, hogy a növény ne terjedjen el túlzottan, és megőrizze esztétikus formáját. A sűrű ágakat ritkítsuk, és vágjuk vissza a hosszú hajtásokat, hogy tavasszal újra szépen virágozzon.

15.Juharfa (Acer spp.)

A juharfák esetében ősszel érdemes eltávolítani a sérült, elhalt vagy beteg ágakat, hogy a fa energiáját a következő évre tartalékolja. Ezzel megelőzhetők a betegségek, és a fa szép formában marad. A túl sűrű ágakat is ritkítani kell, hogy a fény jobban átjárja a koronát.

Összegzés

Az őszi metszés nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem hozzájárul növényeink egészségéhez és termőképességéhez is. A felsorolt növények megfelelő gondozásával biztosíthatjuk, hogy kertünk tavasszal újra teljes pompájában virágozzon.

2024-09-17 13:01:55 - Mindenegyben Blog