MindenegybenBlog

Ez volt Suhajda Szilárd utolsó, könnybeáradt videóüzenete családja felé

Suhajda Szilárd szívszorító búcsúja a Mount Everestről: feleségének és fiának küldte utolsó üzenetét

Suhajda Szilárd hegymászó megható videóüzenetben köszönt el feleségétől és kisfiától, mielőtt elindult a világ legmagasabb csúcsának, a 8848 méteres Mount Everestnek a meghódítására. 2023. május 23-án adott utoljára életjelet magáról, majd elindult a csúcs felé vezető úton, azonban nem tért vissza.

Az utolsó videóban Suhajda fájdalmas őszinteséggel és mély szeretettel fordult szeretteihez: „Ti vagytok számomra a legfontosabbak a világon. Felmegyek a legmagasabbra, de aztán sietek vissza hozzátok. Nagyon hiányoztok, és hálás vagyok, hogy hisztek bennem. Minden erőmmel azon leszek, hogy hazatérjek.” Az üzenetet a könnyeivel küzdve mondta el, amitől még megrázóbbá vált a búcsú.

Ez a megindító videóüzenet a Spektrum új dokumentumfilm-sorozatának, a Minek ment oda című produkciónak nyitó epizódjában került bemutatásra. A sorozat Suhajda Szilárd emlékének állít emléket, és további epizódokban más magyar hegymászók történetét is elmeséli, akik szintén oxigén nélkül próbálták megmászni a 8000 méter feletti csúcsokat, közülük többen életüket adva szenvedélyükért.

Suhajda Szilárd felesége, Legindi Tímea osztotta meg ezt a különleges felvételt a dokumentumfilm készítőivel. Tímea a bemutató során elárulta, hogy bár számos archív anyagot átadott a forgatáshoz, azokat a készítés ideje alatt nem nézte újra. Most, a nagy vásznon látva az egész filmet, az akkori érzések még mélyebben törtek rá.

A tragédia feldolgozásában Tímea a futásban találta meg a lelki megnyugvást. Egy szakember javasolta számára a fizikai aktivitást, hogy a fájdalmat könnyebben átvészelhesse. „A futás olyan, mintha fájdalomcsillapítót vennék be, ami egy ideig hat” – magyarázta. A szakember, aki támogatja őt a gyász folyamatában, több területen is képzett, és mindig azt az eszközt használja, ami az adott helyzetben a legmegfelelőbb. Tímea szerint ez nem egy hagyományos terápia, ahol az ember egy kanapén ülve sír, hanem egy olyan segítség, ami végigkíséri őt a gyász során.

Tímea két különleges gyűrűt visel, melyeknek szép emlékek fűződnek hozzájuk. Az egyik a jegygyűrűje, amit férjével együtt választottak. A másik a "szerelemgyűrű", amit Szilárd még a kapcsolatuk elején, Pakisztánban vett neki. Mindkettő különös jelentőséggel bír számára, szimbolizálva a közös emlékeket és a szeretetet, amelyet soha nem felejt el.

 

2024-09-26 12:19:25 - Mindenegyben Blog