MindenegybenBlog

Ez a 2 féle influenza járvány van most itthon. Így védekezz ellene, hasznos segítő információk

Mint sokan észrevették: az elmúlt évek egyik legnagyobb influenza járványa zajlik körülöttünk. 2 fajta is van tünet alapján.

Néhány gyakorlati tudnivaló1. Hányás, hasmenés majd 2-3 nap után láz jelentkezik, ez eltart újabb 3-4 napig, majd köhögés jelentkezik.Kezdetben kevés, száraz, majd egyre hurutosabb.2. Gyengeséggel, borzongással kezdődik, lehet légszomj, mellkasi fájdalom.Láz szinte folyamatos, nem nagyon lehet csillapítani. Erős hidegrázások kísérik a láz emelkedését. Mellkasi fájdalom, torokfájás erősödik, majd megjelenik a köhögés, ami beszédre, testhelyzet változásra erősödik. Sajnos éjjel a legkínzóbb. Kb. 1 hétig tart mindkettő, de a köhögés nagyon elhúzódó.Mit lehet tenni?

Szigorú ágynyugalom, sok folyadék.Lázcsillapítás 38,5 felett vagy ha folyamatos a borzongás. Leginkább a Cataflam és Paracetamol típusú hat, ezt lehet kiegészíteni, ha szükséges, Algopyrinnel, felnőtteknél Aspirin vagy Kalmopyrin is is hatásos. Köhögésre szinte semmi nem hat, amíg száraz, fájdalmas, lehet kevés köptetőt szedni, de ha felszakad, ez sem kell, mert fokozza a köhögést. /Kivéve asthmások/ők rögtön inhaláljanak sóval. Száraz köhögést csillapítja a szopogatós cukor /bármilyen/ és lehet próbálni „népi” módszereket is.

Mikor kell szövődményre gondolni és ekkor orvoshoz fordulni?4-5 nap múlva is lázas, 1-2 láztalan nap után megint lázas. Nagyon elfekszik láztalan időszakban is. 2 hétnél tovább tartó orrfolyás, erős éjszakai köhögéssel. Lázzal járó, legalább 2 napja tartó fülfájás. Fulladás. Antibiotikum ritka eseteket kivéve / alapbetegég/ nem hat és megnehezíti a szövődmény kezelését.

Az influenzajárvány kezdete után is lehet védőoltást kérni saját rizikóra, de csak akkor érdemes, ha két hétig megoldható a közösség kerülése – közölte a Semmelweis Egyetem Családorvos Tanszékének docense. Dr. Torzsa Péter azt mondta, a fertőzés elkerüléséért fontos a D-vitamin pótlása, a gyakori kézmosás, valamint sok gyümölcsöt és zöldséget kell enni. Fertőzés esetén otthoni pihenés javasolt, ha viszont nem javulnak a tünetek, érdemes orvoshoz fordulni – tette hozzá. Az influenza tünetei közé tartozik a magas láz, a végtagfájdalom, a fejfájás, valamint a kicsit később jelentkező légúti tünetek.Szövődménye lehet tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, szívelégtelenség, középfülgyulladás, asztmást roham, valamint a vesére is rámehet – tudatta. Kiemelte, aki védőoltás mellett mégis elkapja a betegséget, az könnyebben jut túl rajta, és a szövődmények kialakulására is kevesebb esély van.VIA

2019-01-23 22:35:36 - Mindenegyben Blog