MindenegybenBlog

Ekkora árváltozás várható a kenyérnél! Ez várhat a vásárlókra

Drasztikus árváltozás várható a kenyérnél: ez vár a vásárlókra

Sajnálatos hírrel kell szembesülniük a kenyérkedvelőknek, ugyanis a malmi búza egyre drágul Magyarországon, ami hamarosan a liszt és a kenyér árában is meg fog mutatkozni. Az áremelkedés hátterében több tényező áll, amelyek hosszú távon is jelentős hatással lehetnek az élelmiszerárakra.

Az egyik legfőbb ok az, hogy a belföldi búza ára folyamatosan növekszik. Például a Nyugat-Dunántúlon egy magyar gazda már 100 forintért kínálja a búza kilogrammját, ami tonnánként 100 ezer forintot jelent. Az Alföldön valamivel olcsóbban, de még mindig 80 ezer forintos áron adják a mázsát. Ez az árnövekedés az Agrárközgazdasági Intézet szeptember közepi adataiban is tükröződik, amikor a belföldi étkezési búza ára tonnánként még csak 73 588 forint volt. Most viszont a kenyérgabona ára a párizsi árutőzsdén (MATIF) szeptember 23-án tonnánként 96 939 forintra ugrott fel.

Az ukrán gabona importjára vonatkozó magyar tilalom és az orosz búzára kivetett uniós védővámok szintén rontják az import lehetőségeket, ami tovább növeli a hazai árakat. Európában a búzatermés sem hozta az elvárt mennyiséget, a hozamcsökkenés különösen Franciaországot és Németországot érintette. Ezáltal a kereslet meghaladja a kínálatot, ami további árnövekedéshez vezetett, különösen a malmi búza esetében, amelyet a malmok kénytelenek jóval drágábban beszerezni.

A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára, Pótsa Zsófia elmondta, hogy a malmi és a takarmánybúza árai jelentősen eltérnek egymástól, de a magasabb malmi búzaárak már most közvetlen hatással vannak a liszt árára, ami elkerülhetetlenül magával hozza a kenyér és más sütőipari termékek drágulását is.

Azok, akik az árcsökkenésre várnak, most lemaradhatnak, hiszen a nyugat-európai vevők is sorban állnak a gabonáért, ami csak tovább növeli a keresletet. A malmok ugyan még be tudják szerezni az alapanyagot, de az emelkedő árak miatt a többletköltségeket már nem tudják kigazdálkodni, így a fogyasztóknak kell szembenézniük az áremelkedéssel.

 

2025.Februárban várhatóan 500ft/kg  felett lesz a kenyér ára 

 

2024-10-10 15:42:46 - Mindenegyben Blog