MindenegybenBlog

Egyre pokolibb a helyzet –Itt a világvége? Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint legalábbis

Kissé szeles idővel indul a hét

Érkezik vissza a közel 40 fok‼️🔥

Hétfőn a napos időszakok mellett többfelé erősen megnövekszik a felhőzet, és több tájegységünkön is kialakulhatnak futó záporok, zivatarok, de helyenként hevesebb viharok is lecsaphatnak. Egy-egy erősebb zivatar felhőszakadással, apróbb szemű jéggel, valamint viharos széllökésekkel elsősorban helyenként az ország északkeleti harmadán, valamint elszórtan nyugaton fordulhat elő. Sokfelé élénk, néhol erős lesz a nyugati-északnyugati szél. Reggel általában 10 és 19, délután 24 és 32 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden már országszerte sok napsütésre számíthatunk, de a Dunától keletre, illetve a nyugati határhoz közeli tájakon időnként gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, viszont legfeljebb csak északkeleten alakulhat ki elszórtan egy-egy kisebb futó zápor. Helyenként élénk lesz az északi-északnyugati szél. Reggelre felfrissül a levegő, majd délután 25-31 fokot mutathatnak a hőmérők. Szerdán túlnyomóan napos időben lesz részünk, az időnként megjelenő kisebb felhőkből számottevő csapadék sehol sem várható. Csak néhol élénkülhet meg a délies szél. A legmagasabb hőmérséklet 27 és 34 fok között alakul.

Csütörtökön a napsütést már gyakrabban zavarhatják felhők egy gyenge hidegfront hatására, és elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Többfelé megélénkül, néhol megerősödik az északnyugatira forduló szél. Azonban ez a hidegfront lehűlést nem hoz, délutánra 29 és 37 fok közé melegedhet a levegő. Pénteken sok napsütésre számíthatunk, kánikulában lesz részünk. Egy-egy frissítő zápor csak elvétve fordulhat elő.

Nagyon sokan meghaltak Magyarországon

A hőhullám ideje alatt legalább 10-15 százalékkal többen haltak meg.

A szokásos 3500 eset helyett most már 4300 riasztást kapnak a mentők huszonnégy óra alatt, ami nagyon magas érték.

A mostani hőhullám miatt annyit dolgoznak a mentők, mint a koronavírus-járvány csúcsidőszakában, ezért folyamatosan csoportosítják át a kapacitásaikat – derült ki az RTL Híradóból. Főként egyszerűbb rosszullétekhez riasztják őket, de sok a súlyos eset, például infarktus is.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint nehéz megmondani, hogy egy szívinfarktus hátterében milyen szerepet játszik a magas hőmérséklet, az aktuális időjárási helyzet, de a statisztika azt mutatja, hogy most már nem csak a legveszélyeztetettebbek, az idős, krónikus betegek, hanem a fiatalok is olyan veszélyben vannak, amire érdemes odafigyelni.

 

Ezek az egyszerű lépések segíthetnek megőrizni egészségedet és elkerülni a hőhullám okozta rosszullétet.

„A szokásos 3500 eset helyett most már 4300 riasztást kapunk huszonnégy óra alatt, ami nagyon magas érték, idézi a Covid alatti nagyon magas betegszámot. Minden erőfeszítést megteszünk azért, hogy gyorsan odaérjünk minden helyszínre. A bajtársainktól is komoly teljesítményt igényelnek ezek a napok” – mondta Győrfi Pál.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnál (NNGYK) még várnak a hőség miatti halálozási adatokra, de az RTL-nek nyilatkozó szakértőjük szerint az már biztos, hogy legalább 10-15 százalékkal többen halnak meg a hőhullám alatt, ráadásul minél tovább tart a hőhullám, annál nagyobb a veszteség.

10 tipp a rosszullét elkerülésére hőhullám idején:

 

2024-08-04 19:49:16 - Mindenegyben Blog