MindenegybenBlog

Borzalmas hír jött ma estére- tegnap éjszaka örökre lehunyta szemét… Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Elhunyt Sánta Ferenc, a Nemzet Művésze

Mély gyászba borult a magyar zenei világ: elhunyt Sánta Ferenc, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, prímás, a Nemzet Művésze. A szomorú hírt a 100 Tagú Cigányzenekar jelentette be hivatalos Facebook-oldalán.

„Ismét gyászol a muzsikus társadalom! Elhunyt Sánta Ferenc, a Nemzet Művésze, kétszeres Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, barátunk, kollegánk. Nyugodjon békében” – írták a zenekar tagjai.

Sánta Ferenc 1945. március 2-án született Kaposváron, és már fiatal korában elkötelezte magát a zene mellett. Kilencévesen már édesapja, idősebb Sánta Ferenc zenekarában is fellépett. 1952-ben kezdte el zenei tanulmányait a kaposvári zeneiskolában Lehota Dezső irányításával. Tizenhárom évesen már a Kaposvári Szimfonikus Zenekar tagja volt, tehetsége pedig hamar felhívta magára a figyelmet.

Zenei pályafutása során felvételi nélkül jutott be a Pécsi Zeneművészeti Szakközépiskolába, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult tovább Ney Tibor irányítása alatt. Művészi pályáját cigányzenészként is formálta, Kovács Apollóniát kísérve országjáró turnékon.

Sánta Ferenc életét és munkásságát a magyar zenei kultúra gazdagításának szentelte, és mindvégig elismert, szeretett tagja maradt a magyar muzsikus társadalomnak. Az elismerések sorát nemcsak Kossuth- és Liszt Ferenc-díjak, hanem a Nemzet Művésze cím is gazdagította.

Nyugodjon békében, Sánta Ferenc.

2024-10-22 16:17:19 - Mindenegyben Blog