MindenegybenBlog

Borzalmas hír jött ma estére– éjszaka örökre lehunyta szemét… Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Elhunyt Péterfalvi Lajos, a Ferencvárosi Torna Club legendás atlétikai edzője – 98 évesen távozott közülünk

Mély gyászba borult a magyar sportvilág, amikor kiderült, hogy 98 éves korában elhunyt Péterfalvi Lajos, a Ferencvárosi Torna Club (FTC) atlétika szakosztályának egykori legendás edzője. Pályafutása során számos tehetséges sportolót nevelt fel, akiket nemcsak az atlétikai pályán, de az életben is formált. Az Origo értesülései szerint Péterfalvi több mint egy évtizeden keresztül tevékenykedett az FTC és a Bp. Kinizsi atlétika szakosztályainál, és öröksége a mai napig érezhető.

A kezdetek – az atlétika iránti szenvedély születése

Péterfalvi Lajos sport iránti szeretete fiatal korában kezdődött, amikor gimnazistaként fedezte fel az atlétikát. Szekszárdon, gimnáziumi évei alatt testnevelő tanára ösztönzésére kezdett versenyszerűen sportolni. "Szekszárdra jártam gimnáziumba, ahol a testnevelés tanárom biztatására kezdtem el atletizálni" – emlékezett vissza később. Egy versenyen a pécsi és szekszárdi gimnáziumok között már komoly sikereket ért el, amikor 100 méteren 11,1 másodperces idővel megnyerte a futamot. Ez az eredmény előrevetítette, hogy a sportnak meghatározó szerepe lesz az életében.

Edzői pályafutás és tehetséggondozás

Edzői karrierje során Péterfalvi Lajos számos tehetséges sportolót vezetett sikerre. Az FTC atlétika szakosztályában végzett munkája során egy olyan generációt nevelt ki, akik később meghatározó alakjai lettek a magyar sportéletnek. Péterfalvi egyik legismertebb tanítványa a későbbi válogatott labdarúgó, Mátrai Sándor volt, aki először atlétaként bontogatta szárnyait.

"Nagyon jól, 11 másodperc alatt futotta a 100 métert, még az atlétikai válogatottnak is kerettagja volt" – emlékezett vissza Péterfalvi Mátraira. A futball és atlétika közötti választás nehézségeiről szólva így fogalmazott: "Azt mondtam neki: 'Sanyikám, megvan mindkettőhöz a tehetséged, de ha híres szeretnél lenni, futballozz.'"

Ez a tanács sorsdöntőnek bizonyult, hiszen Mátrai Sándor később a magyar válogatott meghatározó alakja lett. Péterfalvi nemcsak atlétákat nevelt, hanem olyan sportembereket is, akik más területeken, például a labdarúgásban is megállták a helyüket.

Az örökség

Péterfalvi Lajos neve összefonódott a Ferencvárosi Torna Club atlétika szakosztályával és a magyar sportélettel. Munkásságának köszönhetően számos fiatal sportoló kapott lehetőséget arra, hogy kibontakoztassa tehetségét. Az edzői hivatás iránti elkötelezettsége, valamint a sport iránti szeretete és tisztelete generációk számára szolgál példaként.

Bár 98 éves korában távozott közülünk, Péterfalvi Lajos emléke és munkássága tovább él a magyar sportéletben. A Ferencvárosi Torna Club és a magyar sportközösség egyaránt mélyen gyászolja őt, hiszen elveszítettek egy legendás edzőt, akinek évtizedes munkássága rengeteg sportolónak adott szilárd alapot.

A Ferencváros atlétikai szakosztályának egykori edzője a sportszeretet és a tehetséggondozás megtestesítője volt. Élete és munkája előtt tisztelegve a magyar sport közössége szomorúan, de hálával emlékezik vissza rá.

 

2024-10-24 20:44:48 - Mindenegyben Blog