MindenegybenBlog

Bécsben dinamikusan terjed a távhűtés .Magyarországra ekkor érkezik -mutatjuk

Évről évre, amikor a legélhetőbb városok listája elkészül, Bécs mindig az első helyek egyikén szerepel. Ha egy kicsit gyengébb évet zárnak, akkor a második helyen vannak, és még különösen rossz évben is biztosan a dobogón maradnak. Néha elgondolkodom, hogyan érik el ezt (persze évente egyszer, amikor az adott évi rangsor megjelenik).

Például úgy, hogy Bécsben nemcsak távfűtés működik, hanem távhűtés is. Ez a rendszer folyamatosan bővül, és a Wien Energie most indította el eddigi legnagyobb és legerősebb távhűtő központját a bécsi főpályaudvaron. Itt már 2013-ban megnyitották az első távhűtő központot, amely öt kompressziós hűtőberendezéssel működik, amelyek ráadásul zöld áramot használnak. Mostantól a hűtési kapacitásuk 26 megawatt, amivel Ausztria legforgalmasabb vasútállomását és környékének számos irodáját, szállodáját és lakását hűtik.

A Wien Energie a főpályaudvari távhűtő központon kívül még hat ilyen egységet üzemeltet, és egy ellátási gyűrűt is épített a városközpont köré, amely két távhűtési központot és a hozzájuk tartozó csőhálózatokat köti össze. Összesen harminc kilométernyi távhűtő csővezetékkel mintegy 200 épületet hűtenek, és csak a főpályaudvari távhűtő központ teljesítménye közel 7000 légkondicionáló hűtési teljesítményének felel meg.

Magyarországon jelenleg is vannak fejlesztések a távhűtési rendszerek terén, de ezek még nem annyira elterjedtek, mint például Bécsben. Az ilyen fejlesztések megvalósítása számos tényezőtől függ, mint például az energiahatékonysági célok, a fenntarthatósági törekvések, valamint a gazdasági és technológiai feltételek.

A magyarországi városokban az ilyen jellegű fejlesztések megvalósítása érdekében fontos lenne:

  • Stratégiai tervezés: A helyi önkormányzatoknak és az energetikai vállalatoknak együtt kellene működniük a hosszú távú energetikai stratégiák kidolgozásában.
  • Pénzügyi támogatás: Az EU-s források és a kormányzati támogatások segíthetik az ilyen projektek finanszírozását.
  • Technológiai fejlesztés: Modern és környezetbarát technológiák bevezetése szükséges.
  • Tudatosság növelése: Az emberek és vállalkozások körében növelni kellene a tudatosságot az energiahatékonyság és a fenntartható megoldások iránti igényről.
  • Konkrét időpontot nehéz megjósolni, de a fenntarthatósági és energiahatékonysági célok elérése érdekében várhatóan egyre több ilyen jellegű fejlesztés valósulhat meg a következő években Magyarországon. Az ilyen projektek sikeréhez elengedhetetlen a megfelelő politikai támogatás, a finanszírozási források elérhetősége és a technológiai innováció.

     

    2024-07-16 14:25:20 - Mindenegyben Blog