MindenegybenBlog

Bankkártyások figyelem! Ha pénzt vesztek ki az ATM-ből az összeg végződjön 9-re!

Bankkártyások figyelem! Ha pénzt vesztek ki az ATM-ből az összeg végződjön 9-re!

A magyar ATM-ek titka: ezért nem mindegy, hol veszed ki a pénzed.Ha gyakran szeretnénk készpénzzel fizetni, az bizony sok fejfájást okozhat a mindennapokban. A boltokban sokszor nem minden bankjegyet fogadnak el, főleg a nagy címletekből nem tudnak visszaadni, az automatákban pedig nagyon sokszor nincs  minden címletből,  a legtöbbször pedig, ha kisebb bankjegyeket is szeretnénk kapni, akkor komolyan trükköznünk kell az összegekkel. Természetesen vannak  olyan ATM-ek, ahol kiválaszthatjuk azt, hogy  milyen címleteket szeretnénk, de ez nincs mindenhol így.

A korábbi években jellemzően kevesebbszer  vettünk fel készpénzt ,  de 2015-ben újra  többször vettünk fel készpénzt és növekedett a készpénzfelvételek értéke is, összesen 7 százalékkal. Elérte a 63 ezer forintot  tranzakciók átlagértéke. Fontos tudni, hogy  nem mindegy az, hogy  hol vesszük fel a pénzt.

96 százaléka a készpénzfelvételeknek  az ATM-eknél történik, ott  a tranzakciók átlagértéke 59 ezer forint volt  a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb fizetési rendszer jelentéséből ez derült ki.

Közel 185 ezer forint volt  a vállalati szektorra jellemző bankfióki POS-terminálos készpénzfelvételek átlagértéke.

Miért nem fogadják el az üzletben a pénzünk

A pénzfelvételek nehézségei mellett még gyakran  szembesülhetünk azzal a problémával, hogy  nem fogadják el a pénztárnál a nagyobb címletű bankjegyeinket, mert nem tudnak visszaadni. És ezt meg is tehetik a boltosok, mert a készpénzes fizetések esetében az a szabály érvényesül, hogy ésszerű keretek között névértéken el kell fogadni minden, az MNB által kibocsátott forintbankjegyet és érmét. Itt  az észszerűség a bökkenő, ez  azt jelenti, hogy a pénztárnál visszautasítható a bankjegyek és érmék elfogadása,abban az esetben,  ha a kereskedő az áru értékénél aránytalanul nagyobb címletből nem tud visszaadni.

Hogyan vehetünk ki pénzt?

Sok automatánál még mindig rákényszerülünk, hogy  a “más összeg” gombra nyomjunk, ha például  attól félünk, hogy csak nagy címletet ad majd ki a gép.

[LAPOZAS]

Az OTP Banknál a legkisebb összeg a gyorsgombok között az ezres, ezt követően pedig 5, 10, 25, 50 és 100 ezer forintos tételek között  tudunk  válogatni.

Az FHB Banknál egy kicsit nagyobb a választék, ugyanis válogathatunk 5, 10, 20, 50, 75, 100, és akár 150 ezer forintos gyorsgombok közül is.

A K&H Bank listája is, náluk kevesebb, alapból 1 ezer, 5, 10, 15, 20 és 50 ezer forintos lehetőséget kínál fel az automata.

Az MKB Bank ATM- ből pénzt felvevő  ügyfelek 1 ezer, 5, 10, 20, 40, 70, 100 ezer forintos összegek közül választhatnak a gyorsgombok közül.

A CIB Banknál  nincs 1 ezres lehetőség, de az 5, 10, 20, 50 ezres lehetőség  itt is megtalálható, ezen felül 100, de még 150 ezres lehetőséget is felkínál az ATM.

A Budapest Banknál  válogathatunk a 8 legjellemzőbb készpénzfelvételi összegek közül.

Tipp, végződjön kilencesre az összeg

Azt tanácsolja néhány bank, hogy írjuk be mi magunk, a felajánlott kerek összegek helyett,  hogy milyen összeget szeretnénk. Ha csak 19 ezer forintot kérünk 20 ezer helyett, akkor az ATM már több kisebb címletet is kiadhat. Vannak olyan pénzintézetek is, ahol ezeket az összegeket a gyorsgombok között is megtaláljuk:

Például 4, 9, 19, 29, 50, 100, 200 ezer forintos értékek szerepelnek a Takarékok automatáinak gyorsmenüiben.

Az UniCredit bank automatáinál pedig 5, 9, 15, 19, 50, 75, 100 ezer forintos gyorsgombok vannak.

A kivétel erősíti a szabályt

Az Erste Bank automatáinál van lehetőségünk kiválasztani azt,hogy  milyen címletekben szeretnénk   felvenni a kívánt összeget. Náluk a gyorsmenük 1 ezer forinttól egészen 200 ezer forintig megtalálhatóak, de mi döntjük el azt, hogy milyen címletekben kérjük a pénzt, választhatunk: 1 000; 5 000; 10 000; 20 000 forintos bankjegyek közül  és azt is, hogy melyikből, mennyit szeretnénk.

Jó tudni, hogy ez nemcsak az adott  bank ügyfeleinek elérhető lehetőség, hanem mindenkinek, aki készpénzt  az adott  pénzintézet automatájából vesz fel. Ha már  igényeltük a bankunknál a havi két alkalommal az  ingyenes készpénzfelvételt, akkor például az Erste ATM-jéből is  ingyen vehetünk fel készpénzt, és természetesen  lehetőségünk van a címletválasztás szabadságával is élni.

[LAPOZAS]

>Mitől függ az, hogy éppen  milyen bankjegyek vannak az ATM-ekben?Sok tényező befolyásolja azt, hogy az ATM-ből milyen címletekben tudjuk felvenni a pénzt, erről  fontos információkat a Trezex Hungaria Zrt. közölt, amely vállalat több pénzintézet automatáját is üzemelteti:

Például nem annyira népszerű a 2 000 forintos bankjegy, ezért ezt a Pénzcentrum munkatársa csupán  csak egy bank automatájából tudta beszerezni, ezzel szemben  az 1 000 forintos bankjegy szinte minden  ATM-ben megtalálható.

 

Ha inkább vállalkozások használják az automatát, akkor jellemzően  nagyobb címleteket helyeznek  bele, míg a lakosság által közkedvelt helyeken, vagy  az egyetemek környékén inkább jellemzően kisebb címletek fogynak jobban. De teljesen mások a készpénzfelvételi szokások egy városban mint  egy faluban.

 

Jelentősen változhat bankonként az is, hogy milyen címleteket kérnek az automatába. Az sem mindegy természetesen, hogy hány kazetta van az ATM-ben, azaz, egy adott gép hányféle címletet tud külön kezelni. De jellemzően  4 különböző címlet közül választhatunk az automatáknál: a legnépszerűbb bankjegyek közé tartozik az 1 000-es, az 5 000-es és a 10 000-es bankjegy.

Azt, hogy milyen címletű bankjegyek kerülnek az automatákba, elsősorban  az adott ATM-nél jellemző készpénzfelvételi szokások határozzák meg.

A Pénzcentrum által megkérdezett bankok is  hasonlóan válaszoltak, amikor arról érdeklődtek, hogy az ATM-eken miérti s nincs címletválasztási lehetőség. A  pénzintézetek nagy többsége közölte, hogy  a címletválasztás bevezetését ezután sem tervezik . Volt olyan pénzintézet, amely  technikai okokra hivatkozott, de sok bank azt tartja fontosabbnak, hogy folyamatosan töltve legyenek és  azok    megszakítás nélkül működni tudjanak.

Forrás : penzcentrum.hu

2023-08-10 10:07:15 - Mindenegyben Blog