MindenegybenBlog

A Fidesz bejelentette: 2028-ra egymillió lesz az átlagbér.

Nagy Márton: 2028-ra elérheti az egymillió forintot a bruttó átlagbér

2028-ra akár az 1000 eurót is elérheti a minimálbér, és az 1 millió forintot a bruttó átlagbér – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Év felelős foglalkoztatója díjátadón. A pénteki eseményen a miniszter arról beszélt, hogy a magyar gazdaság gyors béremelésre készül, amelyet a 2024-től kezdődő, 3–6 százalékos GDP-növekedés támasztana alá.

Nagy Márton ugyanakkor elismerte, hogy az idei év növekedési üteme elmarad a korábbi várakozásoktól. A német gazdaság visszaesése, valamint a lakosság óvatossága is lassítja a fellendülést, így 2023 harmadik negyedévében csupán kis mértékű GDP-növekedés várható. A miniszter szerint a kormány azt reméli, hogy 2025-től jelentős gazdasági ugrás következik.

A bérek növekedéséről

A miniszter arról is beszélt, hogy a reálbérek idén 9 százalékkal nőttek, és a kormány célja, hogy fenntarthatóan, évente 4-5 százalékkal emelkedjenek. Nagy Márton közölte, hogy a rendszeres bruttó átlagkeresetet 2027. január elsejére 50 százalékkal szeretnék megemelni, ami 2028 januárjára 1000 eurós minimálbérrel és egymillió forintos átlagbérrel számolva valósulhat meg. Ehhez azonban a gazdasági növekedésnek folyamatosan 3–6 százalékos tartományban kell lennie.

A foglalkoztatottsági helyzet

A foglalkoztatottság kérdése is szóba került: Nagy Márton szerint a jelenlegi 81 százalékos foglalkoztatottsági rátát 85 százalékra szeretnék növelni, és Magyarország az Európai Unió legerősebb foglalkoztatottsági arányát célozza meg. A miniszter hozzátette, hogy ehhez szükség van vendégmunkásokra is, de „a vendég csak átmenetileg tartózkodhat a házunkban,” hangsúlyozva, hogy a hazai munkaerő elsőbbséget élvez.

Orbán Viktor optimizmusa

Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt a gazdasági tervekről pénteki rádióinterjújában. Elmondta, hogy a kormány már hetek óta intenzíven foglalkozik a magyar gazdaság fellendítésével, és a konkrét intézkedések is hamarosan megvalósulhatnak. A miniszterelnök szerint az ország gazdasági semlegessége – azaz a Kelet és a Nyugat közötti egyensúly megtartása – fontos szerepet játszik abban, hogy elérjék a 3–6 százalékos növekedést.

Orbán három fő intézkedés közé sorolta a béremelést, és azt mondta, a szakszervezetekkel folytatott tárgyalások jól haladnak. Optimistán nyilatkozott az egymillió forintos átlagbér megvalósíthatóságáról, de nem részletezte, hogy pontosan mikorra várható ennek elérése. Emellett új pénzügyi lehetőséget is említett, miszerint a diákhitel mellé munkáshitelt is bevezetnének a dolgozó fiatalok számára.

Jövőbeli kilátások

A kormány célja, hogy a gazdasági növekedésre és béremelésekre építve tovább erősítse Magyarország versenyképességét. A bérek dinamikus növekedése ugyanakkor nagyban függ a globális gazdasági helyzettől, így különösen a német gazdaság teljesítményétől.

2024-10-11 18:37:30 - Mindenegyben Blog