MindenegybenBlog

45 000 forintot ér ez a 10 forintos érme! Bárki fiókjában ott lapulhat egy

Az érmék gyűjtése mindig is izgalmas hobbi volt, amelyben akár rejtett kincsekre is bukkanhatunk. Magyarországon különösen népszerű a numizmatika, és bizonyos érmék kiemelkedően értékesek lehetnek. Az 1950-es években készült 10 filléres például igazi ritkaságnak számít ma már, különösen, ha verdefényes, hibátlan állapotban van. Az ilyen darabok jelenlegi értéke akár 100 ezer forintot is elérhet, ami sokkal magasabb a filléres névértéknél.

Az 1950-es 10 filléres egy teljesen alumíniumból készült érme volt, és bár több mint 5 millió darabot vertek belőle, mára nagyon kevés szép állapotban lévő példány maradt fenn. Ezek az érmék hosszú évtizedeken át forgalomban voltak, egészen 1997-ig. A numizmatikai értékük főként attól függ, mennyire jól megőrzött állapotban vannak. Egy közel hibátlan példány akár 100 ezer forintot is érhet, míg a rosszabb állapotú darabok is 500-5000 forint között mozoghatnak.

.

Az a bizonyos 50 filléres. Kép forrása: mek.oszk.hu/Fotó: Nagy Zoltán

Egy másik érdekes érme a 2005-ben kiadott 10 forintos emlékérme, amelyen József Attila portréja látható. Ebből az emlékérméből 27 ezer darab készült, és ma már 35-45 ezer forintért is elkelhet egy-egy makulátlan példány. Érdemes tehát figyelni a pénztárcában vagy a régi gyűjteményekben, mert igazi kincseket találhatunk.

 

Kép forrása: mnb.hu

Ezek az érmék különösen a gyűjtők számára értékesek, és a numizmatika világában komoly befektetési lehetőségeket is rejtenek. Ha Ön is talál ilyen érmet otthon, érdemes utánanézni annak értékének, mert könnyen lehet, hogy egy vagyon lapul a fiókban!

2024-08-19 14:45:29 - Mindenegyben Blog