MindenegybenBlog

1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk – Gyászba borult az egész VILÁG !hatalmas név távozott közülünk!

 

Elhunyt Maggie Smith, a Harry Potter-filmek legendás színésznője

89 éves korában elhunyt Dame Maggie Smith, a Harry Potter-filmek és a Downton Abbey népszerű sztárja. A halálhírét családja osztotta meg a nyilvánossággal.

Fiai, Toby Stephens és Chris Larkin egy megható közleményben búcsúztak édesanyjuktól: „Nagy szomorúsággal kell bejelentenünk édesanyánk, Maggie Smith halálát. Szeptember 27-én, pénteken kora reggel, békében távozott az élők sorából.” A közleményben köszönetet mondtak a Chelsea és a Westminster Kórház személyzetének a színésznő utolsó napjaiban nyújtott törődésükért és kedvességükért, valamint kérték, hogy tartsák tiszteletben a család gyászát.

Maggie Smith életútja

Maggie Smith 1934. december 28-án született Angliában, Nathaniel Smith és Margaret Little gyermekeként. Színészi karrierje 1952-ben kezdődött Oxfordban, majd egy londoni revüben folytatta pályafutását. Tehetségét hamar felfedezték, és több londoni színházban, valamint a Broadway-n is fellépett.

1958 óta szerepelt filmekben, ám igazi világhírnevet Minerva McGalagony professzor szerepe hozott számára a Harry Potter-filmekben, amelyeket 2001 és 2011 között forgattak. Maggie Smith emellett számos másik ikonikus alkotásban is feltűnt, például a Szerelem és fájdalom, Gyilkosság halállal, Halál a Níluson, Titánok harca, és a Gonosz a nap alatt című filmekben.

Művészi munkásságát számos díjjal ismerték el. 2003-ban Emmy-díjat nyert a Házam Umbriában című filmért, és kétszer is elnyerte az Oscar-díjat, először A Miss Jean Brodie virágzása című filmért, majd a Kaliforniai lakosztályért.

Maggie Smith emléke a film- és színházvilágban örökre élni fog, a közönség pedig szívében őrzi meg felejthetetlen alakításait.

 

2024-09-27 20:14:17 - Mindenegyben Blog