MindenegybenBlog

1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk – tegnap éjszaka örökre lehunyta szemét… Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Meghalt Jánoska Antal kártyakutató

Rövid betegség után, 70 éves korában elhunyt Jánoska Antal kártyagyűjtő és kártyakutató, a játékkártyák történetének egyik legszakavatottabb ismerője. Különösen a magyar kártya kutatásai révén vált ismertté, és fontos szerepet játszott a kártyakultúra megőrzésében és népszerűsítésében.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a közösségi oldalán jelentette be halálhírét: „Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy a tegnapi napon rövid betegség után elhunyt Jánoska Antal (1954–2024) kártyagyűjtő, kártyakutató.” A múzeum részvétét fejezte ki a gyászoló családnak, és méltatta Jánoska Antal munkásságát, amelynek köszönhetően a múzeum több mint 2700 kártyacsomagból álló gyűjteményt kapott, amely különleges ritkaságokat is tartalmaz.

Jánoska Antal gyűjteményének nemcsak magyar, hanem ázsiai és amerikai regionális kártyák is részét képezik, valamint egy 600 tételes szakkönyvtár, játékábrázolások, kártyázáshoz kapcsolódó eszközök és kártyamotívumos tárgyak is. Számos szakmai szervezet tagjaként aktívan hozzájárult a kártyakultúra fejlődéséhez nemzetközi szinten is.

Számos könyv írásában, szerkesztésében vett részt, köztük a "Kártyalexikon" és a "Rablóulti" című műveken, valamint kiállításokat rendezett Magyarország tizenhat városában. Munkája jelentős hatással volt a kártyajátékok történetének megőrzésére, és a legnagyobb magyar nyelvű kártyakultúrával foglalkozó weboldal szerkesztőjeként is tevékenykedett 2009 óta.

Távozása pótolhatatlan veszteség a kártyakultúra szerelmesei számára, de öröksége tovább él a kártyák világában.

2024-09-12 19:06:27 - Mindenegyben Blog