MindenegybenBlog

1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk – Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Elhunyt Dr. Szatmáry Károly, a Szegedi Csillagvizsgáló alapítója

Dr. Szatmáry Károly életműve

Dr. Szatmáry Károly, a szegedi csillagászképzés megteremtője, a Szegedi Tudományegyetem kiváló professzora, 2024. szeptember 6-án hunyt el. Életének 68. évében távozott közülünk, de életműve továbbra is meghatározó lesz a csillagászat oktatásában és kutatásában. A matematika-fizika szakos tanárként végzett Szatmáry több évtizeden át tanította az SZTE hallgatóit a csillagászat alapjaira, iskolateremtőként és kutatóként elismert eredményeket ért el a változócsillagok és exobolygók kutatásában.

Szegedi Csillagászképzés úttörője

Az 1999-es évek fordulópontot jelentettek a szegedi egyetem életében, amikor Szatmáry Károly vezetésével elindították a csillagász szakot, majd a mesterképzést is. Az oktatás megreformálása és a legmodernebb kutatási módszerek bevezetése révén Szatmáry neve összeforrt a magyar csillagászképzéssel. Számos diákja lett elismert kutató, hazai és külföldi tudományos intézményekben is öregbítve mesterük hírnevét.

Az ajtaja mindig nyitva állt

Az oktatás Szatmáry számára több volt, mint előadások tartása. Szakdolgozatok, diplomamunkák, tudományos diákköri (TDK) dolgozatok vezetőjeként számtalan hallgatót segített szakmai fejlődésükben. Az általa terelgetett tanítványok közül többen országos és nemzetközi díjakat is nyertek. Nyitott, segítőkész személyisége miatt az oktatói szobájának ajtaja mindig nyitva állt a diákok előtt, akik tanácsot, támogatást kérhettek tőle.

Tehetséggondozás és csillagászati ismeretterjesztés

Szatmáry Károly nemcsak a tudományos életben, hanem az ismeretterjesztés terén is kiemelkedő szerepet vállalt. Csillagászati vetélkedők szervezésében, oktatási anyagok kidolgozásában és középiskolai csillagászati versenyek zsűrielnökeként is aktív volt. Számos ismeretterjesztő előadást tartott, így a csillagászat népszerűsítésében is meghatározó szereplő volt Magyarországon.

A Szegedi Csillagvizsgáló alapítója

A Szegedi Csillagvizsgáló létrehozása Szatmáry legfontosabb öröksége. 1992-ben nyitotta meg kapuit az intézmény, amely a szegedi csillagászképzés központja lett, és a tudományos ismeretterjesztés kiemelkedő helyszíneként szolgált. Az intézmény működését sokáig személyesen irányította, karbantartási és pénzügyi feladatokat is vállalva.

Dr. Szatmáry Károly munkássága meghatározó marad a magyar csillagászatban és oktatásban.

2024-09-11 19:00:10 - Mindenegyben Blog