MindenegybenBlog

1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk – Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Nyolcvankét éves korában elhunyt Dobray György, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író és forgatókönyvíró. A hosszú ideje betegséggel küzdő művész augusztus 28-án hunyt el, ahogyan azt családja az Indexnek megerősítette.

Dobray György 1942. március 8-án született. 1961-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakára, ahol 1965-ben szerzett diplomát. 1971-ben "Munkashow" című dokumentumfilmjével megnyerte a miskolci dokumentumfilm-fesztivál nagydíját, majd 1979-ben elkészült első játékfilmje, "Az áldozat." A nyolcvanas években számos filmes siker fűződik a nevéhez, mint például a "Vérszerződés," a "Szerelem első vérig," és a "Szerelem második vérig." Ezekben a filmekben a hazai színházi világ nagyjai mellett amatőr színészek, mint Szilágyi Mariann és Beri Ary is főszerepeket játszottak. 2005-ben "Gólyamese" című dokumentumfilmje, amely egy örökbefogadás történetét dolgozza fel, elnyerte a 37. Magyar Filmszemle legjobb dokumentumfilm-rendezés díját.

Dobray György élete végéig aktívan dolgozott. 2021-ben készült el "Kövek" című dokumentumfilmje, amely egy német művész magyar városokban elhelyezett botlatóköveit és egy nemzetközi önkéntes csapat hazai izraelita temetőkben végzett sírhely-rekonstrukcióit örökíti meg. Legutóbbi dokumentumfilmjét, a "Habiszti – Csak azért is!" címmel, a tavalyi Verzió Dokumentumfilm Fesztiválon mutatták be.

2024-08-31 07:18:14 - Mindenegyben Blog