MindenegybenBlog

1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk – Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Elhunyt Pignitzky Péter, a magyar sportélet meghatározó alakja

Budapest, 2024. július 16. - Hetvenkét éves korában, budapesti otthonában elhunyt Pignitzky Péter, a hazai atlétikai és síszövetség egykori főtitkára, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) korábbi tagja – közölte a család a Magyar Olimpiai Bizottsággal.

A MOB honlapja szerint Pignitzky Péter 1964 és 1977 között a Vasas közép- és hosszútávfutója volt. Később a Testnevelési Főiskolán szerzett testnevelő tanári diplomát, majd három év múlva atléta szakedzőként is végzett – jelentette az MTI.

A hetvenes évek második felében rövid ideig tanított, majd a nyolcvanas évek közepén az állami sportirányításban, az OTSH Szabadidősport és Turisztikai Főosztályán főelőadóként és az edzőképzésben vállalt szerepet. Az évtized végén csatlakozott a Magyar Atlétikai Szövetséghez, ahol előbb szakfelügyelő, majd főtitkár lett. Részt vett az 1988-as és 1989-es fedett pályás világ- és Európa-bajnokság, az 1994-es mezei futó világbajnokság és az 1998-as budapesti Európa-bajnokság szervezésében is.

A kétezres években a Magyar Sí Szövetség főtitkáraként folytatta pályafutását. Az 1992-es barcelonai olimpián az atlétikai, a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpián a sísportok sportágvezetője volt. Ebben az időszakban – kisebb megszakításokkal – a MOB tagjaként is tevékenykedett.

Nyugdíjas éveiben egészen haláláig utcai futóversenyeken AIMS-minősítésű pályahitelesítőként dolgozott. Pignitzky Péter néhány hete veszítette el feleségét, Ágotát, aki egykor a Honvéd gerelyhajítója volt. Három leányával búcsúztatták őt: Dorottya a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatóságának főmunkatársa, aki több olimpián is a magyar csapatirodát erősítette, és most Párizsba készül; Borbála pedig édesapja nyomdokaiba lépve a Magyar Evezős Szövetség főtitkára.

Pignitzky Péter emléke a magyar sportéletben maradandó lesz, és munkássága generációk számára szolgálhat inspirációul.

2024-07-17 10:51:09 - Mindenegyben Blog