MindenegybenBlog

11 megyére adtak ki riasztást !Havazás - hófúvás jön ,amihez 75 km/órás szél társul !-Mutatjuk, hol vigyázzon

Erre kell számítanunk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre figyelmeztetést adott ki, mivel a hófúvás miatt Baranya és Veszprém megyében kegyetlenebb lehet, mint a többi megyékben, itt másodfokú riasztás van érvényben, utóbbiban pedig az erős szél miatt is figyelmeztettek.

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére.

Az előrejelzések szerint északon és északkeleten eshet a hó legtovább, később délutántól pedig délen, délkeleten térhet vissza a havazás, akár 2 centiméter hó is leeshet. Ónos eső lehetséges a keleti határvidékeken.

A Dunántúlon egyre erősebb hófúvás várható. Emellett a napközbeni hőmérséklet és -2 és +2 fok közt várható, éjszaka pedig -1 és -6 fok között.

Pest megye Jel Fok Esemény Leírás Hófúvás Gyenge hófúvás. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Baranya megye Jel Fok Esemény Leírás Ónos eső Gyenge ónos eső. A várt csapadékmennyiség általában néhány tized (> 0,1) mm. Hófúvás Gyenge hófúvás. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Bács-Kiskun megye Jel Fok Esemény Leírás Hófúvás Gyenge hófúvás. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Fejér megye Jel Fok Esemény Leírás Ónos eső Gyenge ónos eső. A várt csapadékmennyiség általában néhány tized (> 0,1) mm. Hófúvás Gyenge hófúvás. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Győr-Moson-Sopron megye Jel Fok Esemény Leírás Ónos eső Gyenge ónos eső. A várt csapadékmennyiség általában néhány tized (> 0,1) mm. Hófúvás Gyenge hófúvás. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Komárom-Esztergom megye Jel Fok Esemény Leírás Hófúvás Gyenge hófúvás. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Somogy megye Jel Fok Esemény Leírás Ónos eső Gyenge ónos eső. A várt csapadékmennyiség általában néhány tized (> 0,1) mm. Hófúvás Gyenge hófúvás. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Tolna megye Jel Fok Esemény Leírás Ónos eső Gyenge ónos eső. A várt csapadékmennyiség általában néhány tized (> 0,1) mm. Hófúvás Gyenge hófúvás. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Vas megye Jel Fok Esemény Leírás Ónos eső Gyenge ónos eső. A várt csapadékmennyiség általában néhány tized (> 0,1) mm. Hófúvás Gyenge hófúvás. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Veszprém megye Jel Fok Esemény Leírás Ónos eső Gyenge ónos eső. A várt csapadékmennyiség általában néhány tized (> 0,1) mm. Hófúvás Gyenge hófúvás. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Zala megye Jel Fok Esemény Leírás [LAPOZAS] Ónos eső Gyenge ónos eső. A várt csapadékmennyiség általában néhány tized (> 0,1) mm. Hófúvás Gyenge hófúvás. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.
OMSZ: 2019-01-25 05:47 (04:47 UTC)  [wchx]

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.01.26. szombat éjfélig

Havazás, szombat estétől vegyes halmazállapotú csapadék:

A déli, délkeleti területeken ismét hószállingózás, gyenge havazás kezdődött, a havazásból szombat reggelig lepel-5 cm hóréteg várható (délkeleten az 5 cm körüli hóvastagsággal). /Megj.: Este, késő este a keleti, délkeleti határnál átmeneti ónos eső nem zárható ki./

Szombaton napközben délkelet irányába kivonul a csapadék, amelyből még további lepel-2 cm hó hullhat. Átmeneti szünet után estefelé északnyugat felől azonban egy másik csapadékzóna érkezik, amelyből az északnyugati tájakon vegyes halmazállapotú csapadék várható: hó, havas eső, fagyott eső, ónos eső egyaránt előfordulhat. Szombat éjfélig a Dunántúlon egyre több helyen várható csapadék, Dél-Dunántúl felé haladva egyre inkább ónos eső, eső lesz a jellemző csapadékforma.

Viharos szél:

Szombat reggelig Dunántúl nyugati, északnyugati felén, kiemelten a Dunántúli-középhegység, majd estétől a Mecsek térségében is 65-75 km/h-s lökések kísérhetik az északi, északnyugati szelet.

Hófúvás:

Estétől a Dunántúl mellett a középső és északkeleti tájakon is hordatja a szél a havat. A Dunántúlon a vastagabb hóval borított hegyvidéki területeken, kiemelten a Dunántúli-középhegységben, illetve a Dunántúl déli részén a nap második felétől erős hófúvás is kialakulhat. Szombat reggeltől mérséklődik majd számottevően a légmozgás.

2019.01.25. 19:21 Országos Meteorológiai Szolgálat

(BorsOnline)

2019-01-25 21:45:39 - Mindenegyben Blog