MindenegybenBlog

1 perce érkezett! Újabb földrengés rázta meg Magyarországot!

Siófok közelében, a balatoni régióban vasárnap egy mérsékelt erejű földrengést érzékeltek. A Georisk és a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium is dokumentálta ezt a geológiai eseményt, mely dél körül történt. Töreki területén a rengés következett be, amely a Richter-skála szerinti 2,3-as erősségűnek minősült a hivatalos és ellenőrzött mérések alapján.

Ez az erősség a földrengések skáláján viszonylag gyenge intenzitásúnak tekinthető. Érdekes módon, ugyanazon a napon Montenegróban és Törökországban is hasonló időben földrengéseket észleltek.

Földrengésről akkor beszélünk, amikor a földfelszín egy része hirtelen mozgásba lendül, aminek néha súlyos következményei lehetnek. A földrengések általában a földkéregben felhalmozódott energia hirtelen felszabadulásakor keletkeznek, lökéshullámok formájában, amelyek a keletkezési pont, vagyis a földrengés hipocentrumából kiindulva gömbhéjszerűen terjednek szét. A hipocentrum földfelszíni merőleges vetületét nevezzük epicentrumnak.

.

Mit tegyünk földrengés esetén?

Mit ne tegyünk földrengés esetén?

A földrengést követően:

Ha tömegben vagyunk: (pl. bevásárló központban, színházban):Vigyázzunk, nehogy a pánikba került tömeg összetaposson. Maradunk védett helyen, amíg tart a rengés.

Ha autóval közlekedünk:Álljunk meg az út szélén, távol hidaktól, felüljáróktól. Maradjunk az autóban.

Őrizzük meg nyugalmunkat, segítsünk másokon!

Címlapkép forrása: Getty Images

2024-01-30 08:13:15 - Mindenegyben Blog